Élménybeszámoló: Vitorlázás és Core Transformation®

2023.11.06

Tavasszal részt vettem életem első tengeri vitorlásversenyén. Mindig nagy izgalommal készülök a következő hajózásomra. Értékelem az előzőeket, igyekszem tanulni a hibáimból és többet fejlődni, tanulni. Fejben és lélekben is készülni, hogy a következő alkalom jobban sikerüljön. Sportembereknek talán ismerősnek hathat a triumvirátus hármasa:

 1. 3 dolog, amit abbahagysz
 2. 3 dolog, amit folytatsz
 3. 3 dolog, amit elkezdesz csinálni

Mindegyik hajóút a maga nemében különleges és tanulás emberről, határokról, önmagamról. Az egyik dolog, amit őszről áthoztam erre az évre, az a félelem volt.

Persze, mondhatnád, tiszta és egyszerű fizika, hogy a hajónak van egy egészséges dőlése, amitől megőrzi a stabilitását. Értem én, csak ez ősszel 25 csomós szélben a hullámok, hepék-hupák között, némi hányingerrel, a korlátba kapaszkodva, lelkileg és fizikailag levegőt kapkodva, szapora légzéssel sok mindennek tűnt csak egyértelműnek nem… Vártam mikor lesz vége, kikötünk, és jöhet a jutisütim, hogy ügyesen kapaszkodtam… Oké, kicsit túloztam… Amiben nem, az az, hogy közben pedig nagyon-nagyon zavart az egész szituáció, szégyenkeztem is miatta. Hajózni és tanulni akarok és ennyire görcsölök valamin, amin tapasztalt tengerészek a vállukat rántják és teljes belső békével és lelkinyugalommal kezelik a helyzetet?

Így verseny előtt, úgy éreztem, ha tényleg jól akarok teljesíteni, mármint magamhoz képest, és túllépni ezen a korlátomon, akkor ezen mindenképpen dolgoznom kell magamban. A Core Transformation® ezért kézenfekvőnek tűnt, hogy ezzel a technikával nyúljak a félelmemhez és a szituációra adott reakciómhoz.

A Core Transformation® folyamatban azokkal a belső részeinkkel ("Én"-részeinkkel) tudunk dolgozni, amelyek egy-egy viselkedésmintát, reakciót, érzelmet, vagy gondolatot, hiedelmet fenntartanak bennünk és a napjaink során működtetnek.

A kiindulási helyzet adott volt és két belső Részem is jelzett a folyamat elején. Az egyik Részem, amelyik félt és leblokkolt az államtól a mellkasomon keresztül egészen a hasamig jelen volt, mint egy nehéz fekete felhő. A másik Részem, pedig bal oldalon a fejemben jelent meg. Ez a másik Részem pedig nagyon jól akarta csinálni a feladatát, elvégezni, tenni a dolgát. (Lehet Neked is van ilyen belső részed, ha jobban belegondolsz, és tudsz kapcsolódni ehhez az élményhez.) Végül az első Rész akart elsőként végig menni a folyamaton.

Valahol logikusnak is tűnik, hiszen ez a Rész blokkolta a másikat, amelyik jól akar teljesíteni. Bár a folyamatban a logikának nem sok szerepe jut, mert a Rész nem feltétlenül logikusan adja a válaszait. Alaptétel, hogy minden belső Részünknek, legyen bármilyen, van egy pozitív jószándéka és egy legmélyebb belső állapota, aminek elérésére törekszik. Igaz, néha nem mindig úgy, ahogyan az talán számunkra a legjobb lenne, de miután elérte a legmélyebb állapotot, amire mindvégig vágyott és törekedett, már szövetségesünkké válik, és úgy segít, ahogyan az számunkra a legjobb.

Mit akart a lelkem azon Része, amelyik előidézte a félelmet?

Röviden összefoglalom most, hogy ez a Rész, ami félt és blokkolt, mit akart elérni már az elejétől fogva. Figyeld meg, ahogyan jön a célok láncolata, amit tapasztaltam, hogyan mennek egyre mélyebbre, míg a Rész eléri a legbelsőbb állapotát, amit logikusan, racionális fejjel egyáltalán nem is gondoltál volna.

Kiindulási helyzet: a félelem és bizonytalanság érzése, lefagyás, amikor dől a hajó

A Rész helye: a testen belül, az álltól egészen a hasig terjed a rész

Célok láncolata: "Mit akarsz elérni?"

 1. Biztonság
 2. Kényelem
 3. Flow a cselekvésben
 4. Szabadság
 5. Békés és nyugodt tartás
 6. Tudatosság és jelenlét
 7. A képesség, hogy feldolgozza az információt és természetesen hozzon döntéseket
 8. Békés és nyugodt magabiztosság
 9. Béke
 10. Csak élni
 11. Csak lenni
 12. Létezés

Mély belső állapot: Teljesség (ami egyszerre kifejezi a szeretetet, stabilitást, biztonságot, magabiztosságot, békét)

A Rész életkora: 5 éves (A kor, amit tudattalonod súg, a pillanat, amikor ez a Rész kialakult benned.)

Igen, a "Teljesség" volt a legmélyebb állapot, ami azután visszafelé haladva a célok láncolatán, áthatotta az összes előtte lévő célt, és lassan átalakította az egész kezdeti megélésemet a helyzetről.

A folyamat talán egy órát tartott – a Core Transformation® mind a négy szakaszával. És pár héttel később megtapasztaltam a hatását is…

Már első nap 25-30 csomós szelünk volt a versenyen. És nem, nem szikrázó napsütésben, hanem jött a hideg és a szakadó eső is. Hogy aggódtam-e? Korábban aggódtam, igen. Most mégis, valami izgatott kíváncsiság volt bennem a napi futammal kapcsolatban. Nem volt bennem félelem, csak egy egészséges élénk figyelem azzal kapcsolatban, ami éppen történt. Egy rövid tengeribetegség epizód után, mikor egy csodavarázsbabos gyógyszernek köszönhetően egy órán belül jobban lettem, rendesen tudtam figyelni. Meglepetten tapasztaltam, hogy tényleg nem volt bennem félelem, csak egyfajta különös nyugalom, amit korábban nem tapasztaltam. Nem fagytam le és próbáltam segíteni a többieknek amennyire a fizikai erőmből és helyzetemből telt.

A következő napokban is ugyanezt éreztem, és még bele is tudtam lazulni, és élvezni azt a bizonyos egészséges dőlést. Utolsó két nap, pedig hozzám kerültek a navigációs feladatok, volt erőm és figyelmem. Úgy éreztem, hogy maximálisan bele tudtam tenni magamat, tenni a dolgomat, és a tőlem telhető legjobban végezni a feladatomat. (Emlékszel arra a másik Részemre, ami a fejemben volt és csak tenni akarta a dolgát, méghozzá jól?)

Kicsit olyan érzés volt, mintha a belső rendszerem ízlelgette volna ezt az új működési módot abban az egy hétben. Mindig meg tud lepni, mennyire át tudja huzalozni egyetlen gyakorlat a belső rendszert, méghozzá természetesen. Nem kell agyalni rajta, egyszerűen csak elkezd történni. Csupán egyetlen óra, és mekkora előrelépést jelent a személyes fejlődésben?! Végülis mi egy óra ebben a dimenzióban?!

Nagyon hálás vagyok ennek a folyamatnak, mert elképesztő mértékű belső szabadságot adott, és a csapatnak is, hogy velük együtt hajózva tapasztalhattam meg ezt az élményt. Sok új tapasztalással és tanulással tértem haza és néhány fontos dologgal azon a bizonyos listán, amiken a következő hajózásig még dolgozhatok.

Jó szelet és békés tengert!